Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educației: Poate au uitat părinții să îi înscrie

Cum s-au pierdut 40.000 de copii din România în drum spre clasa pregătitoare. Ministrul Educației: Poate au uitat părinții să îi înscrie
Publicat: 31/07/2017, 08:27

Numărul copiilor „pierduți” în drum spre clasa pregătitoare reiese dintr-un calcul simplu. În acest moment, în România, sunt în plată 195.179 de alocații de stat pentru copiii născuți în perioada 1 septembrie 2010-1 septembrie 2011, adică exact acei copiii care ar fi trebuit să înceapă școala în septembrie, potrivit datelor furnizate Gândul de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Cum legea permite, aproape 29.815 au fost școlarizați în ciclul 2016-2017, împlinind vârsta de șase ani în intervalul septembrie-decembrie 2016, potrivit datelor publice ale Ministerului Educației. Dacă îi scădem din socoteală și pe cei 124.413 copii înscriși acum, care împlinesc șase ani până la 1 septembrie, rezultă o diferență de 40.951 de copii care nu se regăsesc în cataloage la clasa pregătitoare.

Ministrul Educației, Liviu Pop, nu pare alarmat de situație.„Nu știu cum arată statistica, dacă era obligația să se înscrie în clasa pregătitoare. Știm că prin lege este obligativitate de anumite vârste să intre în clasa pregătitoare. Pot fi părinți care au uitat să facă această înscriere. Evident la data de 11 septembrie vom ști cu exactitate câți dintre cei născuți sunt înscriși în clasa pregătitoare”, a declarat el corespondentului Gândul.

Pop a mai spus că este posibil ca unii dintre cei care nu se regăsesc în scriptele ministerului să nu mai fie în România. „Indiferent unde se află, copilul ia alocație din România. Sunt state care acordă sau nu o altă alocație. Dar toți copiii care sunt născuți în România primesc alocație. Sunt state care, din câte am înțeles, acordă și alocații speciale acestor copii”, a spus el.

Dincolo de situațiile care impun cerințe de educație specială și pentru care nu este obligatorie înscrierea în clasa pregătitoare, datele inspectoratelor școlare relevă o situație mult mai gravă. În comunitățile sărace sau în cele cu populație majoritară sau semnificativă de romă, gradul de scolarizare este foarte redus.

Deocamdată, Ministerul Educației nu pare a avea o strategie pentru a rezolva această problemă.

De asemenea, abandonul școlar reprezintă una dintre vulnerabilitățile majore ale sitemului de educație din România. Un raport de anul trecut al Institutului Național de Statistică relevă că abandonul școlar în ciclul primar și gimnazial este în creștere.

„Una din cele mai grave probleme cu care se confruntă învățământul din țara noastră este abandonul școlar, fenomen care generează efecte negative la nivel de individ și asupra întregii societăți. Pe fondul scăderii veniturilor reale ale populației în perioada de tranziție la economia de piață, a modificărilor înregistrate pe piața muncii, a unor discordanțe dintre programele educaționale și specializările solicitate de piața muncii, a modificării comportamentale, preocuparea pentru creșterea nivelului de instruire și obținerea unei calificări corespunzătoare cunoaște o tendință de scădere, fapt relevat de creșterea abandonului școlar, mai ales în ciclul primar și gimnazial, dar și în învățământul profesional. (…) Tendințele apărute impun reconsiderarea valorii investiției în educație și a caracterului deprioritate națională a dezvoltării sistemului educațional la toate nivelurile sale”, arată INS.

Motivația abandonului școlar o reprezintă, cel mai frecvent, situația economică precară, mediul familial dezorganizat, munca părinților în străinătate și lipsa unor locurilor de muncă atractive pentru tineri. „În anul 2013/2014, rata abandonului școlar în învățământul primar și gimnazial a fost de 1,5% (1,3% în învățământul primar și 1,9% în învățământul gimnazial). Cea mai mare valoare a ratei abandonului s-a înregistrat în învățământul postliceal și de maiștri de 7,9%. În cadrul învățământului liceal și profesional, în anul școlar 2013/2014 rata abandonului a fost de 2,9%”, arată ultimele date centralizate ale Statisticii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Rechinii din largul coastei Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină. Experții trag un semnal...
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Unul dintre cei mai diabolici criminali în serie din România, căutat de poliţişti. Petrică Ciucă a...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Gafă de proporţii comisă de Adidas: a creat un model de încălţări în amintirea JO...
Un telescop de pe orbita Pământului, LOVIT de un obiect cu viteză foarte mare
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Astrofizicienii au descoperit că găurile negre supermasive sunt „inima și plămânii” galaxiilor